Flow! Wat is het, waar is het goed voor en hoe kom je erin?

Rond 1990 werd flow voor het eerst gedefinieerd door Mihaly Csikszentmihalyi (Amerikaans/Hongaars psycholoog, dé voorvechter van het flow-begrip). Hij omschreef de ervaring als een mentale staat van concentratie ofwel het compleet één zijn met een activiteit.  In flow ga je zo op in een activiteit dat niks er meer toe doet, je bent geheel ontspannen en voelt je gelukkig, negatieve invloeden en angsten zijn erop dat moment niet.

Flow gaat verder dan productiviteit, flow zet je in opperste concentratie, je bent scherp, alert en je heb de wind in je rug.

Waar is flow goed voor?

Als je in flow zit maakt je lichaam endorfine, serotonine en uiteindelijk dopamine aan. Alle drie stoffen waardoor je je gelukkig voelt. (werk)Stress verdwijnt, je ervaart voldoening en je lichaam wordt beloont.

  1. Endorfine: Is medeverantwoordelijk voor het ontstaan van gevoel van geluk en/of euforie
  2. Serotonine: Heeft invloed op het geheugen, je stemming, zelfvertrouwen, slaap en emotie
  3. Dopamine: Ook wel ‘Gelukshormoon’ speelt een grote rol in je hersenen voor het beloningssysteem.

Hoe kom je in flow?

Flow, klinkt te gek! Maar hoe kom en/of blijf je in flow? Er wordt veel geroepen dat we geen invloed hebben op flow, echter niets is minder waar. We hebben daadwerkelijk wel invloed op ons flow proces. De allereerste en misschien ook wel allerbelangrijkste voorwaarde is: zorg ervoor dat je doet wat je te gek vindt om te doen! Als je niet van te voren al de ‘kriebels in je buik’ krijgt van enthousiasme, wordt het zeer lastig om in flow te komen.

Hieronder een aantal praktische tips om FLOW de mogelijkheid te geven te ontstaan.

  • Zorg voor uitdaging!: Precies jouw juiste hoeveelheid, te kort kan verveling veroorzaken en te veel kan druk/angsten creëren. Iedere activiteit zal zich op een andere plek in jouw Flow bevinden.
  • Heb je doel voor ogen!: Waar wil je naar toe?
  • Zorg dat je motivatie bekend is!: Waarom wil je daarnaar toe? Wat levert het je op?
  • Creëer rust!: Leg je telefoon weg, zorg voor wat te eten/drinken, informeer collega’s en ga op een plek zitten waar jij je prettig voelt.

Hoe komt het dat je flow soms verliest?

Flow is zoals hierboven benoemd een mentale staat van opperste concentratie, waarbij gelukshormonen om je oren vliegen. Hoe komt het dan dat we hem soms kwijt zijn? We worden veel afgeleid door de mobiele telefoon, social media, drukke collega’s, een langsrijdende ambulance ect.. Als we al deze prikkels/stoorfactoren hun gang laten gaan komen we nooit aan onze flow toe. Als we er bewust voor kiezen om prikkels/stoorfactoren langs ons heen te laten gaan of zelfs in te kaderen voordat ze voorbij komen, kunnen we ONgestoord in onze flow blijven. Naar het toilet gaan, koffiepakken, de telefoon checken kan al genoeg zijn om uit je flow te raken.

Zorg dat je bewust bepaald wanneer je prikkels/stoorfactoren de tijd geeft!